Huvi ensin, sitten terveys ja muut

Hyvät terveet Lapinlahden kunnan päättäjät ja ensilumenladun hiihtäjät. Haluan nyt kysyä teiltä, miten tärkeää on päästä hiihtämään muutamaa viikko aikaisemmin?

Lapinlahden kunnanhallitus on hyväksynyt kokouksessaan 4.12.2017 talousarvion vuodelle 2018. Valtuutettu Valta esitti muutosta ensilumenladun säilyttämiseksi. Muutos hyväksyttiin ääniin 2-7 ja talousarvioon kirjataan 20 000€ ensilumenladulle, kustannukset katetaisiin kiinteistöjen myynnillä.

Talousarviossa hyväksyttiin myös terveydenhuollon säästöjä. Listaan pienimpiä säästökohteita: viikonloppuisin yksi sairaanhoitaja vastaanotolla (10 000€), puheterapiaa ei järjestetä äännevirheisille (20 000€), fysioterapian 0,5 htv (henkilötyövuosi) vakanssi jätetään täyttämättä (20 000€), neuvoloista ja kouluterveydenhuollosta vähennetäään 1 htv (40 000€), mielenterveysneuvolasta vähennetään 1 htv (40 000€) ja röntgenlääkärin loman aikana ei osteta röntgenlääkärin palvelua (5 000€).

Haluaisin tietää onko ensilumenlatu tärkeämpi kuin äännevirheen korjaaminen tai fysioterapiaan pääseminen? Hoitaisiko latu myös vaikka neuvola-, koulu- ja mielenterveyspalveluita? Korvaako latu loppuu poltetun hoitajan viikonloppu vastaanotolta?

Terve päättäjä tai hiihtäjä tuskin tietää, miltä tuntuu taistella omien terveyspalveluiden puolesta sairaana. Tai vielä pahempaa, jos ei saa palveluita ollenkaan ja puheen äännevirhe jää loppuelämän ajaksi.

Minulle on sairauden myötä tullut äännevirheitä ja sen seurauksena en halua puhua niin paljoa. Nuorena aikuisena kestän, että joudun toistelemaan sanomisiani, mutta miten on pienen lapsen laita? Koulussa kiusaajat saavat äännevirheestä helpon syyn ja kohteen kiusaamiselle. Ei siitä ainakaan mieli parane. Eikä sitä mielipahaa voi kenellekkään purkaakaan, kun on leikattu kuuntelijoistakin.

Onneksi olen sen verran vaikeasti sairas, että saan fysioterapiaa vähintään kerran viikossa KELAn korvaamana. Kunnan puolelta olisin vuosi sitten saanut fysioterapiaa kerran tai kaksi kuukaudessa, jos KELAlta en olisi saanut. Se ei olisi riittänyt. Kunnan fysioterapia on jo nyt ylikuormitettu!

Ei kai tarvitse mainita miten ikävää sairaana on odottaa viikonloppuna vastaanotolla, ensi vuonna ehkä sitten odotetaan kaksi kertaa pidempään. Tai mainita sitä riemua, kun matkaa lomalla murtuneella jalalla naapurikuntaan röntgeniin. Entä kenellä olisi aikaa kuunnella, kun maailma kaatuu päälle.

Todella, laittaako valtuutettu Valta ja esityksen kannattajat ensilumenladun terveysasioiden edelle? Vaikka ensilumenlatu edistää terveyttä, se tekee sen vain pari viikkoa ennakkoon ja pienelle ryhmälle ihmisiä, jotka varmaan jo muutenkin voivat hyvin. Heilläkin varmasti olisi aikaa odottaa pari viikkoa lunta, kun eri terveyspalveluiden tarvitsijat sitä jo tekevät, odottavat palveluun pääsyä.

Häpeäisin kulkea Vallan housuissa, onneksi on kiltti.

Työkyvyttömyyseläkeläinen, DI, 29,

Olli Hartikainen

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa